داعش خراسان، تهدیدی جدید برای ایران؟

محمدحسین واحدی*

داعش خراسان در واقع همان بازماندگان  داعشی است که در سوریه و عراق فعالیت می‌کردند و با شکست و نابودی خلافت اسلامی به خراسان رفتند و در پاکستان، افغانستان، تاجکستان و هند فعالیت‌های خود را از سر گرفتند این گروه به شدت با القاعده و طالبان در گیر است. داعش خراسان در واقع بعد از تسلط طالبان و فروپاشی دولت افغانستان بسیار قدرت گرفت؛ زیرا بیشتر اعضای آن بعد از سقوط آن کشور توانستند از زندان فرار کنند و به گروه خود  بپیوندند.

این گروه در واقع از ۲۶ ژانویه ۲۰۱۵ شکل گرفت و تنها منبع در آمد این گروه تصاحب اموال افراد و تجارت مواد مخدر است با این وجود توانسته اند حملات زیادی را در داخل افغانستان و پاکستان شکل بدهند و اخیر هم در  ایران توانستند عملیات مخربی  را اجرا کنند که موجب کشته شدن تعدادی زیادی از مردم شد.

اولین رهبر این گروه حافظ سعیدخان بود که توانست روابط گسترده‌ای با عشایر محلی، گروه‌های سلفی پاکستان و تعدادی از پیکار جویان با تجربه و نظامیان فراری افغانستان برقرار کند و آن‌ها را عضو گروه تروریستی داعش کند و در نهایت این شخص توسط پهپاد‌های آمریکا کشته شد.

این گروه با وجود کشته شدن رهبران شان هنوز هم سرپا هست و فعالیت می‌کند و بین ۴۰۰۰ تا ۶۰۰۰ جنگجو طبق  آمار سازمان ملل دارد داعش خراسان بیش از ۳۰۰ مورد حمله را در ولایت‌های مختلف افغانستان انجام داده‌اند. حملات داعش خراسان از نظر جغرافیایی نیز گسترش چشمگیری داشته، به طوری که از شش ولایت در سال ۲۰۲۱ به ۱۱ ولایت تا اواسط سال ۲۰۲۲ افزایش یافته است.

همچنین اغلب فعالیت‌ها و پایگاه‌های این گروه در دشت‌ها کوه‌ها و غار‌های داخل افغانستان و پاکستان قرار دارد و برنامه ریزی خود را آنجا شکل می‌دهند و حتی می‌توان به مدارس دینی خاصی در پاکستان اشاره کرد که معمولا اعضای این گروه قبل و بعد از عضویت در آنجا رفت و آمد نیز دارند و این مدارس  به گسترش و پرورش افکار داعشی و سلفی کمک می‌کنند و تهدیدی برای تمام جهان هستند.

* دانشجوی کارشناسی ارشد اندیشه سیاسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *